Home
   
Produse pentru constructii
HOME

PREFATA

Din mai multe motive, domeniul materialelor de constructii nu este, in general, prea explicitat la nevoile celor carora li se adreseaza.


Reglementarile legale pentru introducerea pe piata a materialelor de constructii au fost adaptate celor din Comunitatea Economica Europeana, iar cele numai pentru Romania si pentru comertul cu alte state ale lumii din afara UE au fost completate, imbunatatite si adecvate extinderii actuale.


Organizatiile de orice tip si marime, furnizorii, clientii, alte parti interesate, organismele de certificare si compartimentele de specialitate care lucreaza pentru acestea, laboratoarele de analiza si incercari, trebuie sa fie la curent cu noutatile reglementate ale domeniului si sa aplice prevederile specificatiilor tehnice si ale reglementarilor legale.


Volumul mare de munca pentru cautarea, cunoasterea practica, intelegerea si actiunea riguroasa in consecinta, face utila consultarea site-ului www.marcaj-ce.ro.


Informatiile selectionate si sistematizate in vederea simplificarii, se bazeaza pe experienta in activitatea de cercetare-dezvoltare, proiectare, experimentare, incercare, masurare, auditare, analiza, avizare, control in domeniul materielelor de constructii.


In lucrare, au fost dezvoltate capitole cu referire la:


A. Marcaj CE


B. Agrement Tehnic


C. ISO 9001


D. Laboratoare de analiza si incercari


De asemenea, dispune de zone rezervate pentru noutati, pentru termeni de specialitate si articole (lucrari de profil).


In cap. A sunt dezvoltate sistemele de atestare a conformitatii, in functie de destinatia materialelor; etapele de verificare; agrementul tehnic european; declaratia de conformitate; organisme notificate implicate in proces.


In cap. B se detaliaza etapele de abordare a unui agrement tehnic pentru produse care nu au marcaj CE si se doreste introducerea lor pe piata romaneasca.


In cap. C se abordeaza sistemele de management al calitatii reglementate de ISO.


In cap. D se prezinta cerintele pentru atestarea laboratoarelor de analize si incercari de specialitate, altele decat cele implicate in activitatea de marcare CE.


Acestea au fost abordate ca fiind probleme de baza cu care se intalnesc producatorii de materiale de constructii pentru a avea succes pe piata.


Materialul prezentat poate fi parcurs cu usurinta consultand termenii, expresiile, definitiile, la aparitia lor, intrucat au fost scoase in evidenta nuantele de care trebuie sa se tina seama.


Site-ul este un instrument de lucru care poate fi dezvoltat si adaugit prin participarea firmelor producatoare sau a reprezentantilor acestora, pe masura ce isi va dovedi utilitatea.


De asemenea, se poate constitui intr-un mediu pentru promovarea produselor noi mult mai ieftin decat alte alternative disponibile in prezent.


Autorul